Tuesday, December 28, 2010

Misteri Galaksi

GALAKSI
“Demi langit yang mempunyai jalan-jalan.” (Al Qur’an, 51:7)
Galaksi adalah gabungan berbilion bintang. (Bintang ialah objek-objek angkasa besar seperti matahari. Bumi dan bulan bukan bintang). Terdapat tiga trilion bintang di dalam galaksi terbesar. Di dalam galaksi bersaiz sederhana, terdapat Mkira-kira 200 ke 300 bilion bintang, sementara terdapat sekitar 100 bilion bintang di dalam galaksi kecil.
Terdapat sekitar 200 juta galaksi di alam semesta yang masing-masing terdiri dari begitu banyak bintang. Sebahagian besar bintang-bintang ini mempunyai planet, dan sebagian besar planet-planet ini mempunyai bulan. Semua benda langit tersebut bergerak dalam garis peredaran yang diperhitungkan dengan sangat teliti. Selama jutaan tahun, masing-masing seolah “berenang” sepanjang garis edarnya dalam keserasian dan keteraturan yang sempurna bersama dengan yang lain. Selain itu, sejumlah komet juga bergerak bersama sepanjang garis edar yang ditetapkan baginya.
Galaksi mempunyai berbilion bintang berbilang saiz dan planet-planet.Gabungan bintang-bintang yang membentuk buruj dapat menunjukan arah.Matahari pula berfungsi sebagai sistem solar yang terbesar. Renung, perhati dan berfikir sejenak akan kebesaran Allah S.W.T antara berjuta galaksi di alam semesta ini :-
  The MilkyWay/Bima Sakti (Klik Imej Untuk VIDEO)

j Solar System Location(Bimasakti) : (Skala ly: light years)

The Whale


Other Glaxies :

M51 Galaxy

Cartwheel Galaxy


Antenna Galaxy


NGC Galaxy:


Dwarf Galaxy


 Merging Galaxy :
Baby Galaxy :  Cigar Galaxy :
 Spiral Galaxy :


Andromeda Galaxy :
Large Clusters :
 Collided Galaxies :
 

“Dan langit itu Kami bangun dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya.” (Al Qur’an, 51:47)

No comments:

Post a Comment