Monday, January 17, 2011

Mufti Seluruh M'sia Bongkar Penyelewengan 'Lelaki Jalang'

SELURUH MUFTI MALAYSIA MEMBONGKAR SIAPAKAH PEMECAH UMAT MENGUNAKAN NAMA MUFTI?
Kenalilah siapa lelaki 'jalang' yang menyamakan Allah dengan makhluk dan mengkafirkan ulama Islam serta membawa idea-idea yang merosakkan umat Islam sejagat.
Lihat dan dengar kupasan Mufti Perak SS Dato' Harun Sani mewakili seluruh mufti-mufti di Malaysia mengenai lelaki tersebut:


klik pada gambar utk dgr dan lihat video.klik pada gambar utk dgr dan lihat video.


*Wahai 'lelaki jalang'...
Memang patut kau kena 'tendang'. Kau maki seluruh jabatan agama Islam. Kau puji seluruh amalan agama batil bukan Islam. Kau hina ulama Islam. Kau bawa fatwa baru yang menyusahkan umat Islam. Kau bagi hukum bercanggah dengan hukum Islam. Kau suka membid'ahkan amalan Islam kau lupa kau lah pembawa bid'ah yang paling besar abad ini pabila kau menyamakan Allah dengan makhluk dan kau menjisimkan Allah.

Jgn kau buat kecoh kat sana negara barat sudah lah seperti kau buat 'amalan terbalik' time dulu-dulu.
Ingat! 'amalan terbalik' tu tetap haram tidak kira di Jordan ke M'sia ke UK ulu kelang ke...
Berambuslah dari negara yang kau kafirkan seluruh penduduknya ini negara kami Al-Asya'irah Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia ini.
Kau kafirkan ulama Islam Malaysia. Kau hina pengajian mentauhidkan Allah. Kau hina pengajian akidah Islam. Kau benci segala amalan baik...Paling pening kau menangis kau rasa kau betul padahal kau ketawa melakukan maksiat. Ketahuilah engkau dikutuk kerana engkau berfahaman songsang mongsang. Maka saudara semanusia ku...BERTAUBATLAH....

Sambutan Muharram Masuk Neraka Paling Dalam - WAHHABI

HAKIKATNYA SAMBUTAN MA'AL HIJRAH ATAU AWAL MUHARRAM ADALAH AMALAN YANG TIDAK BERTENTANGAN DENGAN ISLAM DAN BUKANLAH IBADAH KHUSUS TETAPI IA ADALAH ANTARA JALAN MERAPATKANKAN DAN MENGUATKAN UKHUWWAH ISLAMIYAH DAN TIDAK BERDOSA SEKIRANNYA TIDAK MENYAMBUTNYA.

MALANGNYA KESEMUA WAHHABI MENGHUKUM SESIAPA YANG MENYAMBUT MA'AL HIJRAH ATAU AWAL MUHARRAM INI SEBAGAI MURTAD KHUSUSNYA KEPADA PARA ULAMA ISLA.

WAHHABI SERING MENDAKWA BAHAWA MANUSIA YANG MENYAMBUT MA'AL HIJRAH KERANA KEJAHILAN MEREKA IANYA ADALAH BID'AH MAKA DIA SESAT TETAPI TIDAK MASUK NERAKA, MANAKALA ULAMA YANG TAHU LANTAS MENYAMBUTNYA MAKA WAHHABI MENGHUKUM ULAMA ITU SEBAGAI KAFIR MURTAD MASUK NERAKA. INILAH KEDAJALAN WAHHABI GEMAR MENGKAFIRKAN ULAMA ISLAM.


* Awas! Ada beberapa Wahhabi tanah-air kita pergi ke negara barat memburukkan Islam disana pula setelah memporakan-perandakan umat Islam di Malaysia dengan mempergunakan nama fatwa tetapi ia penuh dengan karut marut dan khurafat.

www.abu-syafiq.blogspot.com

Ada Apa dengan 2012

Trailer movie 2012 adalah satu lagi konspirasi nak mengelirukan orang awam. Ia diterbitkan columbia tristar iaitu sekutu paling kuat illuminati dalam bidang perfileman.


Cerita ini based kepada kalendar kaum Maya. Oleh kerana kalendar Maya akan tamat pada 21 dec 2012 maka, mereka juga mengadakan cerita konspirasi ini iaitu kiamat pada 2012.


Menurut Zagami: (The Resistance)

Illuminati merancang melakukan “Penazian” negara-negara Barat pada tahun 2012 dan akan menghukum semua orang beriman, dengan alasan berperang melawan terorist serta akan menghancurkan perekonomian dunia.


Zagami, seorang keturunan keluarga Illuminati, pada bulan Jun tahun lalu telah menukar agama, dan memilih Islam sebagai agama barunya. Kemudian dia nekad melakukan counter attack terhadap Illuminati. Sewaktu beliau masih sebagai anggota keluarga Illuminati, Ia mempunyai banyak pengalaman mengikuti berbagai upacara setan yang menakutkan, upacara magic hitam (sihir jahat), pengendalian fikiran (mind control) dan penyeksaan yang dilakukan di dalam lingkungan Loji tertutup.


Pada setiap Sabtu ia menyimpan daftar nama-nama anggota Freemasonry tingkat tinggi dan dipanggil sebagai Illuminati Confessions, mereka menyatakan persediaan berperang melawan para pengikut setan Illuminati. Di samping melakukan kawalan secara ketat, Zagami juga memberikan nombor telefon peribadi untuk menjawab berbagai pertanyaan penting mengenai ketulusannya melakukan hal tersebut.


“Zagami menjelaskan bahawa sekarang adalah akhir zaman, dan ini bukan main-main, tegasnya, Hal itu disampaikannya pada tanggal 3 Januari 2007 dalam sebuah wawancara di tempatnya.


“Perlu diingat bahawa akan terjadi perubahan posisi kosmik pada tanggal 21 Desember 2012, dimana situasi itu memerlukan waktu 6 tahun kepada kita untuk mempersiapkan diri … Jadi, sebaiknya waktu itu dipersiapkan diri kita masing masing, kemudian semuanya bangkit melawan Illuminati dan memertahankan hak kita di bawah perlindungan dari Allah s.w.t sebelum Illuminati mengambil mengambilalih dan memulakan penganiayaan terhadap orang-orang beriman. … Siapkan senjata kamu untuk mempertahankan keyakinan atau kita juga akan hancur binasa. Ini perang melawan Setan, jadi, wahai penduduk bumi belahan Barat, (termasuk di Timur juga) sadarlah, atau kamu akan bangun dari mimpi buruk di pagi hari bulan Desember 2012.


“Mulai tahun 2010 Anda akan mula merasai perubahan suasana secara besar-besaran, akan tetapi pada tahun 2012 Anda akan melihat dengan jelas berakhirnya peradaban ini dengan mata kepala kita sendiri … akan terjadi total PENAZIAN negara-negara Barat pada tahun 2010, sebelum itu ekonomi akan mula jatuh ke tahap yang teruk yang kesannya akan dirasakan setiap orang. Kemudian ketegangan sosial akan memuncak ketahap yang belum pernah terjadi sebelumnya, dan pada akhirnya menjadi konflik internal pada tahun 2012, yaitu PERANG SAUDARA”


“Apakah Anda siap mati untuk Allah dan dengan keyakinan agama Islam untuk melakukan perubahan positif untuk dunia, ataukah Anda semua hanyalah sekumpulan pengecut yang berada di bawah kekuasaan setan, atau hanya tahu cakap saja dengan tidak ada bukti nyata”


Zagami, sebagai mantan anggota the Comitato Esecutivo Massonico - Masonic Executive Committee (MEC) of Monte Carlo, beliau juga sebagai anggota Freemasonry tingkat 33, dan sebagai salah seorang pimpinan dalam kelompok Loji setan P2 (Propaganda 2) Freemasonry. Dia adalah seorang “pemimpin” yang dipersiapkan untuk mengambil alih pimpinan Illuminati dari “raja” Licio Gelli yang sudah tua.


Illuminati layaknya seperti kumpulan-kumpulan besar. Tiada masalah jika keluarga Chicago, London atau New York yang melakukan tugas. Mereka merupakan lingkaran keluarga yang hidupnya diabadikan untuk kepentingan tujuan yang sama, iaitu menguasai dunia dengan sistem Luciferian.


Mari kita lihat pementasan karya Illuminati


Zagami menjelaskan bahawa dunia merupakan pertunjukan boneka global di kendalikan oleh tangan-tangan manusia idiot, yang tidak pernah berubah cara hidupnya selama berabad-abad di bawah naungan ajaran Lucifer.


Kata Zagami, mereka bekerja bersama-sama, termasuk Hugo Chavez yang dengan sungguh-sungguh membantu melaksanakan agenda Bush dengan penampilan theatrical nya. Chavez dikendalikan oleh Vatican dan bekerja untuk The New World Order sebagaimana juga dilakukan oleh hampir semua pimpinan pemerintahan dan agama-agama di dunia.


“Begitulah cara mereka bekerja bersama-sama di lapisan atas untuk satu tujuan yang mereka fikir merupakan suatu cover-up yang sempurna. Wahabi atau Wahibi [the Saudis] diciptakan oleh Zionis dan teman-temannya. Tentu saja Ikhwanul Muslimin (Persaudaraan Islam) juga berada dibelakang pimpinan Iran dan pimpinan Perlawanan Iraq . Semuanya panggung sandiwara untuk mengelirukan orang-orang awam.


“Pertunjukkan yang dicanang oleh pertubuhan rahsia” dan Ahmadinejad di kenali sebagai pengikut aliran setan yang tidak jelas hubungannya dengan Islam”.


Dia juga mengatakan bahawa konflik Putin dengan Rothschild hanyalah sebuah “permainan”. Putin juga dikendalikan oleh Illuminati.


Zagami menentang bekas kawan-kawan beliau yang merupakan anggota Freemasonry penyembah setan dan pengamal black magic, para penipu, untuk berdialog secara terbuka. Untuk menguasai rakyatnya sendiri, para Aristokrat Eropah dalam melaksanakan pemerintahannya selalunya dibantu dengan sorcery dan black magic.. serta kekuatan setan lainnya … Mereka belajar ilmu setan ini dari Guru-gurunya di Rome yang diambil ilmunya dari Yunani, Mesir, Sumeria … yang tidak pernah berhenti melakukan penipuan terus menerus terhadap umat manusia.


Selanjutnya dikatakan bahawa G.W. Bush adalah anak “orang paling berkuasa di Illuminati dan dia dididik bapaknya serta CIA untuk menjadi seorang boneka. Antichrist Vatican Zionist, dan tidaklah menjadi masalah bagi Illuminati, apakah ia menjadi presiden atau tidak, kerana keluarga Bush akan selalu tampil berperanan sebagai pemimpin keadaan. Ingat tokoh setan Anton LaVey, pendiri Gereja Setan dan pengendali perang pemikiran CIA adalah teman dekat George H. Bush, mereka bersama-sama merencanakan untuk menjadikan anak nya iaitu George W.Bush sebagai pengikut setan, untuk melakukan peranan penting apabila datangnya Era Setan setelah 11 September 2001. Dan kejadian tersebut dirancang rapi sejak lama dulu, sewaktu Anton LaVey masih hidup.


“Saat ini hampir semua ajaran agama dirosak dari dalam oleh Illuminati, termasuk Islam, Yahudi, Evangelis, Protestan, the Born-Again Kristen, semuanya di kuasai secara rahsia oleh Freemasonry, knight templar, dan Jesuit. Jadi dialog antar-agama secara murni pun sangat mustahil untuk dilakukan.


Natijahnya, Leo Zagami menanggap dirinya sebagai "the last idealist in the Illuminati." Dan mengatakan bahawa Ia memimpin pemberontakkan terhadap Illuminati dan cukup memperoleh sokongan dari rakan-rakannya yang sama-sama telah sedar. Adalah penuh harapan dalam situasi seperti waktu sekarang ini muncul seorang yang berani dan layak seperti Leo Zagami. Ingat, Illuminati selalu merancang huru-hara dan kemudian mereka juga menjadi juru selamat. Umpama mereka menghantar virus mungkin seperti H1N1, dan mereka juga akan berperanan sebagai juru selamat. Contoh lain, seperti Hitler berjaya menjebak rakyat Jerman ke dalam perangkap Illuminati. Dan beliau juga menjadi hero Jerman.

Mari Baca Hikayat Naruto....

Mari Baca Hikayat Naruto....
Assalamualaikum para pembaca saya dan peminat saya...


Salam 1Malaysia....(sahut seruan kerajaan)


Kali ini Cik Seri nak ulas sedikit satu "blog sahabat".Nak ulas blog ni pun 2-3 kali minta kebenaran M.O.Sebabnya ini 'blog sahabat'.Tetapi Cik Seri dah jelaskan pada M.O bahawa 'blog sahabat' ini semakin lama semakin keliru dan mencapai tahap Siam Anai-anai (Tahniah diucapkan kerana berjaya menulis sama seperti Megat Siam).Penulisnya,Encik Asree telah berjaya berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan penulis hikayat Siam Ayutthaya.Sekali lagi tahniah diucapkan.


Sebelum itu Cik Seri nak minta maaf sebab...macam biasalah,agak pedih sikit.Siapa makan cili dialah yang terasa pedasnya :D Artikel ini bukan tuju khusus pada kaum tersebut.Sebenarnya pada penulisnya.Boleh faham ya?


Ini dia artikel yang saya akan ulas sebentar lagi:


http://tausug-global.blogspot.com/2010/10/sejarah-sulug-mengapa-tausug-enggan.html
Ok,bersiap sedia semua,cikgu Srikandi nak bagi 'lecture'. ;)


Selama ini kita pernah dengar istilah 'penyalahgunaan dadah' kan?Sekarang ni cikgu nak ajar satu lagi istilah baru iaitu 'penyalahgunaan fakta sejarah'.Apa ke bende tu?Ok,dengar.


Sepertimana teknik penulisan Anai-anai dan Megat Siam,Encik Asree juga menggunakan teknik yang sama untuk menuntut seluruh dunia di bawah telapak kaki kaum Tausug.Antara teknik yang digunakan.
1-Tidak mahu dikaitkan dengan Melayu.


2-Merendah-rendahkan bangsa Melayu (ini wajib)


3-Mengatakan Melayu ciptaan penjajah


3-Menuntut bukan sahaja mendakwa kaum-kaum Austronesia sebagai berasal dari kaum sendiri malahan kaum-kaum di luar rumpun sebagai contoh,bangsa Sumeria,Bani Israel dan sebagainya.


4-Menafsirkan nama-nama tempat,nama kaum di dunia berdasarkan bahasa kaum sendiri (teknik Siam Nai)


5-Meleret-leret menuliskan hikayat dongeng kaum sendiri


6-Menuntut Sriwijaya,empayar maritim teragung Asia Tenggara (ini wajib)


7-Mempergunakan agama untuk mencapai motif sendiri.


Bonus:


8-MENYALAHGUNAKAN FAKTA SEJARAH (a.k.a puterbelit kajian saya)
Ok,kita lihat petikan pertama.
"...tetapi setelah mengetahui Tausug (Bangsa sendiri) tidak mahu menerima penggelaran Melayu keatas diri mereka atas alasan "Bangsa mereka lebih tua dari bangsa Melayu" menyebabkan kita tertunduk dan serba salah. Perasaan begitu bercampur baur, tidak percaya, sakit hati dan kecewa, kerana menurut penulis bagaimana Tausug mengetahui sejarah mereka lebih awal dari bangsa lain sedangkan mereka sejak sekian lama tertinggal dari segala segi berbanding Malaysia yang kaya raya, berkemajuan serta mempunyai banyak Universiti yang melahirkan ramai bijak pandai. Di Sulu apa yang ada?"
Jawab:


Tiada masalah.Tidak mahu mengaku itu hak anda...tak paksa pun.,so let's get out from here.Tidak mahu mengaku tetapi yang peliknya mengaku sejarah hakmilik bangsa Melayu sebagai sejarah mutlak kaum sendiri.Sriwijaya,contohnya mahu dirompak dari bangsa Melayu.Namun yang peliknya hanya hikayat Naruto yang mampu dipersembahkan.Tiada bukti prasasti dalam bahasa Tausug yang menceritakan kemegahan Sriwijaya.Bahasa campur-campur Tausug-Sanskrit pun jadilah...tapi malangnya tiada..tiada...dan tiada...samalah macam Siam Nai,tiada manuskrip dan prasasti ditulis dalam bahasa Siam Kedah.Manuskrip yang dibangga-banggakan Siam Nai ialah Undang-Undang Kedah,yang ditulis dalam bahasa Melayu Klasik!


Sejarah Tausug lebih awal daripada bangsa lain.Macam mana itu?Cuba jelaskan.Opppss...tolong jangan salahguna hasil kajian saya.Legenda Perahu dan Hati itu bukan sekadar nama 'Perahu' dan 'Hati' sahaja.Charles Jones siap paparkan perbandingan bahasa Mesir Purba dengan Bahasa Melayu!Di ulang...bahasa Melayu.Bukan bahasa Tausug atau Taguimaha  :D


Sulu apa ada?Memang tiada apa-apa sebab sejarah mereka menumpang sejarah Melayu.Orang Melayu walaupun kerajaan-kerajaan mereka hilang,sifat interaksi antarabangsa mereka tidak pernah luput sejak dari zaman Mesir Purba sampai sekarang.Jadi orang luar lebih selesa berurusan dengan orang Melayu dan bawa banyak perubahan ekonomi dan kemajuan berbanding orang Sulu yang agak ganas penampilannya pada orang luar.Jadi mereka lebih tertutup berbanding orang Melayu.INI MENUNJUKKAN PENGALAMAN BERINTERAKSI DENGAN ORANG LUAR ADALAH MILIK EKSKLUSIF ORANG MELAYU.Jadi sebab itu di Sulu tiada apa-apa.Perdagangan antarabangsa memajukan negeri-negeri Melayu.Orang Tausug dari Basilan contohnya hanya mendarat di pantai Sabah dan hanya berniaga dengan penduduk tempatan.Tidak pernah pula orang Arab atau Parsi membuat catatan tentang orang Tausug.


Kita lihat lagi:


"Di Indanan terdapat satu kawasan kampung yang dinamakan "Likup Adam" yang bermaksud "tempat Allah SWT mengambil tanah untuk mencipta Nabi Adam a.s.". Likup Adam terletak dalam Daerah Indanan, apakah maksud Indanan? Ia bermaksud "Land Mark" atau satu tempat peringatan yang akan diingati sampai bila-bila"


Wah,ini skil baru.Penyalahgunaan agama tahap 'Supersaiya' melebihi kemampuan Ustaz Megat Siam. 


"Tanah Sug (Sulug) ini sangat berkat sehingga sesiapa sahaja manusia yang tinggal di sini mereka akan turut jadi hebat. Tanah empayar Tausug telah berjaya dirampas di tempat lain di seluruh Nusantara tetapi tidak bagi Jolo ini. Orang tua-tua kita mengkhabarkan bahawa sebelum manusia dicipta oleh Maha Pencipta, Nabi Junjungan kita Rasulullah SAW pernah diturunkan di bumi Sug ini ketika Baginda SAW masih sebagai Nur Muhammad lagi. Di sinilah bermulanya tamadun dunia dan bangsa-bangsa manusia bermula". Ujar salah seorang Syarif Tausug UTC di Seri Kembangan kepada penulis baru-baru ini.


Wah,kalau macam ini saya mahu tambah perisa nyam...nyam...semua nabi-nabi lahir di bumi Sug.Nabi Adam turun di bumi Sug.Nabi Muhammad lahir di bumi Sug kemudian dihantar ke Mekah.Kan hebat tu?


:D


Tanah semenanjung,Sabah dan Sarawak taklah seberkat mana tapi di sini semua kaum dapat hidup aman damai.Orang Melayu pun beraja dan bersultan,tak payah mengemis-ngemis sana-sini minta naikkan takhta Sultan yang diruntuhkan Amerika (Sultan Sulu terakhir mansuhkan takhta sendiri akibat hasutan Amerika).Banyak kemajuan,universiti pun banyak.Sampai ramai PATI Tausug mengemis sesuap nasi di Sabah.Itu yang orang Sabah marah amat tu.Sesuka hati masuk Sabah.Yang buat IC palsu bagi kat kawan-kawan dan saudara mara orang Tausug juga. (jangan marah ya,ini orang Sabah yang beritahu)


Kita petik lagi...jangan tak petik:


"Kepulauan Melayu? Yang mana satu? Siapa yang bertanggungjawab menggelar kepulauan Asia Tenggara ini dengan Kepulauan Melayu? Sebenarnya yang bertanggungjawab menggelar kepulauan Asia Tenggara ini Kepulauan Melayu dan dihuni oleh Rumpun Melayu ialah Alfred Russel Wallace (8 Januari 1823 - 7 November 1913) seorang Naturalis (Athies) Freemason Eropah yang handal mengolah sejarah Nusantara dengan teori-teori Athiesnya. Hasil kajian dan teori beliaulah yang akhirnya digunakan oleh Resident-resident British sehingga pasca-Kemerdekaan Malaya (31 Ogos 1957) yang silibus sejarahnya digunakan oleh umat Melayu Malaysia hingga ke hari ini. Daripada beliaulah Charles Darwin mengambil ilmu "Kedurjanaan" yang mengatakan Manusia berasal dari beruk @ monyet"


Ulasan:


Ini teknik lapuk sukukaum yang tak puas hati dengan bangsa Melayu.Tak tahu sebab apa benci dengan bangsa Melayu.Sebab Allah YAng Maha Pemurah beri macam-macam nikmat pada bangsa Melayu,tak seperti orang Tausug yang tersepit antara Filipina dan Malaysia.Tiada daulat,tiada Sultan (mereka masih berbalah tentang kesultanan).Mungkin.Maka datanglah idea ini.Idea yang sama diutarakan oleh Siam Nai.Mengatakan nama-nama yang ada perkataan Melayu itu ciptaan penjajah.SEBENARNYA,NAMA KEPULAUAN MELAYU DINAMAKAN SEMPENA BANGSA MELAYU SEBAB BANGSA INI YANG ADA AUTORITI KE ATAS PULAU-PULAU.


Ok,mari kita lihat taburan geografi antara orang Melayu dan Tausug.Orang Melayu dapat dilihat hampir dikesemua pesisir pantai dan pulau-pulau Asia Tenggara.Di Sumatera ada Melayu,di Pulau Jawa pun ada (belah-belah Sunda),di Borneo pun ada (ada kesultanan sendiri,kesultanan Brunei),di Sulawesi pun ada (Raja Hassanuddin lebih Melayu dari sesetengah orang Melayu).Di tanah besar Asia (Indochina dan semenanjung) pun ada Melayu!!Orang Tausug?


Orang Tausug hanya berlegar-legar di selatan Filipina dan utara Sabah sahaja....sedih kan?


Inikah dia asal-usul bangsa Sumeria dan Bani Israel?Memalukan.


Sebab itu kepulauan Asia Tenggara dikenal sebagai 'Malay Archipelago'.Mari kita lihat dialog antara orang Tausug dan orang Inggeris:


T:Apa pasal you tak mau panggil ini pulau-pulau jadi Kepulauan Tausug?Kami Tausug bangsa paling agung dalam bumi.Bani Israel pun asal dari kami tau.


I:Apa hal pulak?Ini Kepulauan Melayu.Kami tak kenal Tausug-tausug ni,nama yang pelik.Tiada dalam catatan pengembara kami.Dalam kitab-kitab kuno pun tiada.


T:Hei!Apa pasal Melayu pula dapat nama?Ini bangsa hina!Sama macam Bajau.Duduk atas laut sahaja.Kami bangsa Tausug penguasa laut dan darat!


I:You apa masalah?Orang Melayu di mana-mana tempat di pulau-pulau ada.Orang you hanya di Sulu sahaja.Orang Melayu berdagang dengan semua bangsa.Orang Tausug berdagang dengan Dayak Sabah sahaja.Orang Bugis dan Makasar pun lebih 'international' berbanding Tausug tau.


T:Kurang ajar.You tau tak,Buddha,Hindu semua asal dari ajaran Tausug.Nur Nabi orang Islam pun lahir di Jolo.Sekarang kami buat kajian sama Jesus pun akan bangkit di Jolo.


I:You cakap apa ni?You sakit ka?
Ok,rileks...kita sambung lagi:


"Menurut Neldy Jolo, Wallace hanya berjaya melawat Kepulauan Indonesia dan Malaysia seperti hari ini tetapi gagal memasuki Kepulauan Sulu. Beliau telah berusaha untuk masuk ke Kepulauan Sulu tetapi gagal kerana tiada satu pun kapal Eropah yang boleh melalui Laut Sulu ketika itu keculi dikejar oleh tentera Laut Sulu dari Kaum Dayak Laut Iranun dan Orang Laut Balangingi serta Pelaut Bugis. Kapal Eropah yang tidak dikenali biasanya akan dirompak sebelum ditenggelamkan di Laut Sulu atau Laut SELEBES (nama asalnya Sulu East Sea). Kegagalan Wallace masuk ke Sulu untuk mengkaji Tausug menyebabkan Tausug hilang dalam kajian-kajian Barat, untungnya "Melayu" telah mendapat ANUGERAH sebagai Bangsa Tunggal empunyai Asia Tenggara sehingga ke hari ini berdasarkan journal saintifik Wallace"


ulasan:


Itula pasal.Sikap terlampau hulu sangat.Tau takpe.Perangai kaum sendiri macam teroris.Orang luar nak melawat.Tak semestinya nak gaduh.Walhasil jadila Tausug,kaum yang duduk bawah tempurung.Bila orang Melayu dapat autoriti nama di Asia Tenggara...mak aii...marah pulak.


:DD


Cuba contohi Orang Melayu yang ramah.Memanglah kena jajah juga akhirnya,tapi hari ini orang Melayu dapat negara,Sultan pun ada lagi malah boleh kongsi kekayaan dengan kaum-kaum Nusantara lain.Tausug?Tak ketahuan punca.Masalah dengan Filipina.Malaysia pun tidak ambil tahu pasal dia.Keras kepala.Akhirnya tiada siapa peduli.Tiada siapa nak berdagang dengan dia.Bila takde makanan,datanglah teroleng-oleng naik sampan pergi harap simpati dengan orang Sabah.Miskin ke orang Tausug?Eh...taklah...kaya-raya.Dengar khabar jika duit sejuta ringgit (atau dolar) dari perbendaharaan Sultan Tausug diberi setiap manusia dimuka bumi ini,makanya ada lagi lebihan dalam perbendaharaan.Tak abis.Fuyoooo!Kayanya dia.Tapi mana dia emas Sulu?


Owh...dirampas Filipina.Kesiann....itu yang harap simpati Malaysia dan Sabah itu.


Nama asal Selebes ialah Sulu East Sea.Hai...asalkan ada perkataan Sulu,bahasa Inggeris pun dimanipulasikan.Selebes berasal dari kata Bugis,'Selis' dan 'Bessi' maksudnya 'keris besi' bukan 'Sulu East Sea'!Marah Pak Daeng nanti!


;>
Lihat lagi:


"Mengapa bangsa Arab lebih mengenali Bani Jawi? Sebenarnya nama bangsa "Jawa" lebih tua berbanding nama bangsa Melayu sendiri. Bangsa Arab bukan baru kenal nama JAWA yang pada lidah mereka disebut JAWI ini kerana menurut pandangan beberapa Ulama' seperti Ibnu Athir telah menamakan bahawa bangsa dari Timur (Bani Jawi) kemungkinan besar adalah anak-anak Nabi Ibrahim a.s. dari isterinya yang ketiga bernama Qatura @ Katurah. Sebagaimana yang disebut oleh Bible Perjanjian Lama ,


King James Bible
"But unto the sons of the concubines, which Abraham had, Abraham gave gifts, and sent them away from Isaac his son, while he yet lived, eastward, unto the east country". Genesis 25:6.


Bahasa dalam versi Amerika lebih menarik,


New American Standard Bible (©1995)
"But to the sons of his concubines, Abraham gave gifts while he was still living, and sent them away from his son Isaac eastward, to the land of the east".


Maka dikatakan berkembang biaklah anak-anak Ibrahim a.s. di negeri sebelah Timur membawa ajaran Ibrahim a.s. yang hari ini Bani Jawi namakannya Ugama Hindu, jangan hairan orang-orang Bali masih mengamalkan Hindu-Monotisme hingga hari ini sebagai bukti peninggalan ajaran purba dari Ibrahim a.s. Sebab itu bangsa dari Timur (Asia Tenggara) ini dinamakan oleh bangsa Arab sebagai Bani Jawi bermaksud Bangsa Jawa yakni anak-anak Nabi Ibrahim a.s.


Nama "Melayu" begitu asing bagi bangsa Arab sehingga menyebutnya pun susah pada lidah mereka sebab itu Malaysia pun disebut Malezi. Ia membuktikan nama Jawa lebih purba berbanding Melayu"


Ulasan:


Nama Tausug,lagilah pak Arab tak kenal.Meh...saya beritahu sejarah dia.Orang Arab dahulu kala panggil orang Melayu berdasarkan nama kerajaannya.Orang Arab tahu pasal Melayu mula-mula bukan terus dari Melayu,TETAPI DARI PEDAGANG INDIA.Orang India panggil orang Melayu 'Jawaka'.Jawaka ini nama kerajaan kuno di Indochina.Jawaka ini terletak di sempadan selatan China atau di Annam dan ke bawah Kemboja.Ini adalah pra-Champa pada zaman purba.Chandrabanu dari kerajaan Sri Dharmaraja adalah raja Melayu.Tetapi kitab berbahasa Pali kuno di Sri Lanka menggelarnya 'Raja Jawaka'.Beliau bukan orang Jawa atau berasal dari Pulau Jawa.Beliau Melayu Segenting Kra.Ketika orang Sri Lanka panggil orang Melayu 'Jawaka',orang China panggil Melayu,'Mo-lo-yue' atau 'Ma-li-yuer'.Kerajaannya di gelar 'Kunlun'.Kadangkala digelar orang Kunlun.Orang Arab panggil Zabag.Jawaka ini diperintah oleh raja-raja Sailendra.Ini adalah termasuk Funan.Tetapi Funan sudah campur-campur dengan kaum Chenla (kini dipanggil sebagai Khmer).Kemudian kerabat Sailendra berhijrah ke pulau Jawa.DARI SINI NAMA PULAU ITU DIDAPATI.Dari kerajaan Melayu purba di Indochina yang bernama JAWAKA.


Ini semua ada catatan dia.Contohnya nama Melayu.Lihat catatan I-Tsing (Yi Jing) pada tahun 671 Masehi:


""...landed and stayed six months, gradually learning the Sanskrit grammar. The king gave me some support and sent me to the country of Moloyu ...."


Saya cabar Encik Asree keluarkan dari rekod China,nama 'Tausug' kalau ada,atau 'Jawa' sekurang-kurangnya sekitar tahun 671 Masehi.Ada berani?


Lihat,kata I-Tsing,dia dihantar ke negeri yang bernama 'Moloyu'.Sekarang ni ada negara nama asal dari kata 'Moloyu' ini.Nak bagitahu ke?Malaysia.Malay=Melayu,sia=tanah/wilayah.


Di dalam Mahavamsa,kitab berbahasa Pali di Sri Lanka,ada menyebutkan Chandrabanu,raja Jawaka dari kerajaan Tambralingga.Tambralingga ini adalah negarakota Melayu (Malay city-state) di Segenting Kra.Ada yang kata di Pahang.Tapi saya berpendapat di Segenting Kra ibukotanya.Yang di Pahang adalah wilayah jajahannya.Tak sebut pun Jawaka dari Pulau Sulawesi sebagai contoh,lebih-lebih lagi Sulu.Di Pulau Jawa tiada kerajaan nama Tambralingga.Tambralingga hanya ada di semenanjung sahaja.


Yang petik dari Bible itu semua dari kajian saya.Siapa di Malaysia ini yang ada kajian sampai jauh sampai masuk dalam Injil Taurat.Cik Srikandi la siapa lagi. :D


INI NAMANYA PENYALAHGUNAAN KAJIAN SEJARAH.Orang kaji begini,dia dok putar begitu.Semua kajian orang lain,dia putar jadi hakmilik kaum dia.


Tak susahlah sebut 'Melayu'.Tausug lagi pak Arab tergeliat lidah nak sebut.Sebab itu orang Arab ikut orang Melayu panggil Tausug jadi Sulu.Orang Arab dah terbiasa panggil keturunan Melayu sebagai Bani Jawi dahulu sebab faktor sejarah bukan faktor tergeliat lidah.Macam kita sebut 'orang putih'.Orang Amerika ke,orang Jerman ke,orang Perancis ke...semua 'orang putih'.Macam orang Melayu dulu panggil orang Sepanyol sebagai 'Kastilan'.Sebabnya orang Sepanyol yang datang itu berkata mereka dari negeri Castile.Kerajaan Castile memang ada di Sepanyol.Kenapa tak panggil 'Spain' atau 'Spaniard'.Ini nama sejak zaman Empayar Rom lagi.Adakah kerajaan Castile lebih tua dari empayar Rom?Salah,Kerajaan Castile bermula dari tahun 1025 hingga 1230.Empayar Rom bermula dari tahun 27 Sebelum Masehi!


Adakah Jawa lebih tua dari Melayu?Salah,nama Jawa berasal dari kerajaan Jawaka dibina oleh orang Melayu yang sudah tentu lebih tua dari kerajaannya sendiri.


Pelik juga,apa kaitan perbandingan dengan Jawa?Huh,asalkan nak rendah-rendahkan Melayu,Jawi pun disangka Jawa.Nasib baik orang Arab tak panggil Bani Suk,lagilah melompat Encik Asree.


Petik lagi:


"Kalau Bani Jawi ini berasal dari anak-anak Ibrahim a.s. melalui isteri ketiganya, siapa pula Qatura? Dari mana beliau berasal? Apakah pertuturan yang digunakan oleh Qatura? Untuk merungkai hal ini terlebih dahulu nama "Qatura" itu perlulah dirujuk ke bahasa Sulug"


Yess...bermulalah kaedah pembohongan melalui cara bahasa sukukaum sendiri.Macam Siam Nai.Bayangkan kalau Siam Nai dan Tausug Asree berjaya memerintah dunia.Tak ke haru dibuatnya.Masing-masing dakwa nama-nama tempat dan bangsa di dunia berasal dari bahasa kaum sendiri. :D


Siam Nai:Melayu maksudnya "Mari duduk sini dan berniaga"


Tausug Asree:Salah!Melayu maksudnya 'Berjauh'


Siam Nai:Hei!Hang jangan buat lecehhh...cuba perkataan 'Melaka' pulak.Melaka maksudnya 'Mari niaga sini'


Tausug Asree:Salah lagi.Melaka maksudnya cantik dan menawan.


Siam Nai:Kepala hotak hang!


(Adegan seterusnya mengandungi unsur-unsur 18SGG)
Petikan dari tajuk kecil 'Siapakah Nabi Ibrahim?


"Hal ini akan berlanjutan sekiranya anda bertanya pula apakah sebenarnya bahasa pertuturan Ibrahim a.s.? Sudah tentulah bahasa Hebrew yang ditutur oleh Eber bin Shelah bin Cainan bin Arphaxad bin Shem bin Noh Alaihissalam. Dari catatan yang lepas pada tajuk "Kepulauan Sulu sebelum muncul nama Philippines" penulis telah membuktikan Nabi Noh a.s. berasal dari Kepulauan Sulu serta menutur bahasa Sulug Purba yang kemudian bani Israel menamakannya Bahasa Hebrew"


Wow,hebat...bahasa Sulug kemudian dinamakan oleh Bani Israel sebagai bahasa Hebrew.Betul-betul berani,lebih berani dari Ustaz Megat Cadbury.Penulis begitu berangan-angan mahu naikkan kaum sendiri yang tercicir dalam sejarah antarabangsa.Sehingga sampai merapu meraban macam ini.Kesian.Jika Bani Israel datang melawat kaum Tausug ketika itu,mungkin mereka tidak bertemu apa-apa,kalau bertemu manusia pun di Jolo,mungkin mereka bertemu orang hutan yang bercawat dan melukis lukisan di gua.Tetapi bahasa Semitik seperti Ibrani Kuno memang dikaji oleh Charles Jones ada hubungan dengan bahasa Melayu.Bahasa Austronesian yang punya hubungat rapat dengan 'ancient Hebrew' adalah TAGALOG yang menggunakan tulisan Kawi yang berasal dari kerajaan-kerajaan kuno Melayu dan Jawa.Bahasa Tausug tidak sama dengan Tagalog.Tagalog lebih dirujuk dekat dengan bahasa Melayu,Jawa dan Hawai.BUKAN TAUSUG YANG MERUPAKAN BAHASA SUKUKAUM YANG MEMINJAM PERKATAAN DARI KAUM-KAUM AUSTRONESIA YANG LEBIH MAJU DISEKELILINGNYA.Ingat,di Filipina banyak sukukaum.Tausug hanyalah sebahagian dari sukukaum Filipina.Sukukaum lain ialah seperti Ati,Kapampangan,Bicolano,Pangasinan,Banguingui dan sebagainya.Ada yang mengaku sukukaum mereka berasal dari keturunan Melayu,seperti kaum Ati.Namun semua kaum-kaum di Filipina mengaku berkongsi sejarah bangsa dengan Melayu pada zaman purba terutama era Sriwijaya.Malangnya,Tausug yang kononnya 'Visaya Muslim' bencikan nama 'Melayu' itu.Padahal orang Visaya dicatatkan berasal dari 'Sriwijaya',empayar maritim Melayu pada masa dahulu,dan sejarahwan Filipina mengakui sejarah Filipina memang ada kaitan dengan Bangsa Melayu.


Maklumlah,orang Tausug dari kaum Sumeria kat Iraq nun.


:D


"Hal ini penting diberi pendedahan dan penegasan bahawa Tausug Jolo tidak bercakap kosong ketika mendakwa "Tausug adalah permulaan kepada semua bangsa di dunia" kerana Nabi Adam a.s. jasadnya bermula di Indanan, Jolo, Sulu. Ia sama dengan dakwaan Tausug bahawa Bangsa Arab adalah Sulug dan kata Islam (Salam) berasal dari lidah Sulug"


Hebat,manusia berasal dari Tausug.Makanya tidak syak lagi nabi Adam a.s berbangsa Tausug.


Nak tahu siapa mulakan Kesultanan Sulu?


Sultan Sayyid Abu Bakr Abirin yang berasal dari keturunan Melayu-Arab di Johor yang berlayar ke Sulu!


Dari Encik Asree:


"Dari manakah istilah Buddha dan Hindu muncul? Adakah ia terbit dari bahasa Jawa? Batak? Aceh? Ia sebenarnya berasal dari bahasa Sulug purba yang masih ditutur oleh Tausug di kepulauan Sulu hari ini.


    * BUDDHA @ Budd-Ha, maksud Budd @ Bud dalam bahasa Sulug ialah gunung @ bukit yang tinggi, manakala Ha pula bermaksud merujuk kepada tempat atau arah. Maka Buddha bermaksud "Di gunung" (Bud-ha atau Ha-bud). Sebab itu hingga hari ini sami-sami Buddha berusaha mencari gunung-ganang untuk membina kuil Buddha mereka di sana.


Ia sama dengan sebutan Sulug pada orang yang tinggal di kawasan pergunungan Jolo yang mereka panggil Budhanun. Kemudian kalau disebut secara laju atau cepat akan menjadi Buranun ("D" menjadi "R" sebagaimana kebiasaan lidah Sulug). Ia sama dengan sebutan nama asal negara Myanmar yang dipanggil BURMA yang sebenarnya terbit dari sebutan Sulug iaitu Budma (Ma, adalah kata sifat - Ma-taas, Ma-laggu', Ma-hamut, Ma-layu' dll), maka Budma bermaksud "gunung yang tinggi".


Encik Asree semakin dirasuk jin Siam:


"Pengasas ajaran Buddha sebenarnya dapat ilham atau wahyu setelah beliau bertapa di atas sebuah bukit. Pendapat bahawa nama Buddha diambil dari nama pokok Bo tempat beliau bertapa sebenarnya hanya sekadar tekaan dan andaian. Sama dengan tekaan "Nama negeri Melaka berasal dari pokok Melaka" walhal nama Malaka berasal dari kata Sulug yang bermaksud cantik dan menawan.


    * HINDU, maksud dalam bahasa Sulug ialah "Ajar", contoh ayat "In ilmu hindu' sin kaguruhan taniyu ayaw lupahun" (Ilmu yang diajar oleh guru-guru kita jangan dilupa). HINDUAN bermaksud ajaran.


Sebab itu pengikut nabi Ibrahim a.s. serta keturunannya yang datang ke kepulauan Sulu telah melalui India yang terdiri dari anak-anak Qatura lalu mengajarkan Hindu (Ajaran) Nabi Allah Ibrahim a.s. kepada bangsa India. Ahlul bait Nabi Ibrahim a.s. ialah yang dikenali sebagai BRAHMIN (bermaksud anak-anak Ibrahim) yang mempunyai kedudukan kasta tinggi dan khusus dalam kebudayaan Hindu India"


Komen:


Tak tahu nak komen apa.INILAH HIKAYAT NARUTO paling mendebarkan selepas Megat Siam.Semua perkataan dalam dunia di'Tausug'kan.Nak ketawa,dah abis ketawa.Akhirnya saya insaf,betapa gigih usaha Encik Asree mahu menaikkan kaum Tausug yang ketinggalan dengan pelbagai cara TERMASUK MENYALAHGUNAKAN HASIL KAJIAN SAYA.
Tetapi yang paling saya hairan ialah,usaha menaikkan kaum-kaum yang terpinggir mesti menghina-hina dan merendah-rendahkan orang Melayu.Ini yang saya kesan pada penulisan Siam Nai.Ini membawa bukti bahawa,kaum-kaum terpinggir ini mesti 'melepasi' satu tahap yang amat sukar digugat untuk 'established' kehebatan kaum sendiri.Apa tahap itu?


KEAGUNGAN SEJARAH BANGSA MELAYU.


Kaum-kaum terpinggir ini selama ini hidup di bawah bayang-bayang sejarah bangsa Melayu.Jadi untuk jadi nampak hebat,MESTI NYAHKAN DULU KEAGUNGAN BANGSA MELAYU.Pijak sampai serendah-rendahnya.Pelikkan?Kenapa tak pijak orang Bugis ke?Orang Jawa ke?Orang Banjar ke?Orang Siam ke?


Nak pijak Melayu jugak,pasal nak naik atas.


SEBABNYA TAUSUG INI BERGAYUT DI TAPAK KAKI SEJARAH BANGSA MELAYU.Bukan sejarah Siam ke,sejarah Bugis ke,sejarah Jawa ke.Bukan...bukan...dan bukan....!


Anda nampak pencerahan?


Lihat perenggan terakhir:


PENUTUP


Bangsa Melayu dan asal usulnya sudah pun penulis jelaskan dalam posting yang lepas dalam tajuk "Kepulauan Sulu Sebelum Muncul Nama Philippines". Bila membaca artikel penulis berkenaan Bangsa Melayu anda akan berasakan betapa bangsa Melayu sebenarnya bukannya tinggal di darat tetapi di laut terapung bersama lepa-lepa mereka. Yang tinggal di darat ialah bangsa pelayar yang menguasai lautan dan daratan. Bila di darat mereka menguasai semua jenis bentuk muka bumi, bila di laut mereka akan menguasai Orang Laut serta hasil maksul lautan yang kaya tidak akan habis itu. Membuktikan kebenaran tulisan Al-Mas'udi, catatan dinding Mesir Purba, catatan China, catatan Sumeria serta catatan Eropah berkenaan Sulug @ Tausug sebagai penguasa laut dan penguasa daratan hinggakan Vick Hurley menggelar bangsa ini sebagai Bangsa Pejuang Amfibia.


Buat bangsa Melayu, janganlah marah atau rendah diri kalau terbaca catatan ini. Tiada bangsa rendah di dalam dunia ini kerana Allah swt telah pun menjadikan semuanya mulia dan sempurna. Buat bangsa Sulug @ Tausug, janganlah anda mendabik dada keterlaluan tanpa memikirkan keadilan dan kasih sayang sesama manusia. Anda Tausug hanya diberikan tugas atau amanat untuk memikul segala tanggungjawab "menyelamatkan ummah" kerana sejak dahulu kala anda telah terkenal dengan Bangsa Penyelamat. Bangsa Melayu adalah diri anda sendiri, demikian Jawa, Batak, Aceh malah bangsa Eropah Arab, Bani Israel dan siapa sahaja, mereka semuanya adalah "Bangsa Anda".


Ulasan:


Bangsa Melayu tidak tinggal di darat?Agak-agaklah mahu hina bangsa Melayu.Istana Melaka bina atas laut kah?Borobudur bina atas lautkah?Bina macam Masjid Terapung Terengganu?Kalau macam itu makna memang hebatlah orang Melayu.Tak cukup bina kerajaan di darat,boleh bina istana atas laut.Tengok di Sulu apa ada?Encik Asree pun hairan.


Di Kedah sekarang jadi perhatian dunia arkeologi dunia.Tamadun tertua Asia Tenggara ada di Sungai Batu,Kedah bukan di Jolo.Kalau nabi Adam a.s nak turun pun,mungkin di Kedah.Di merata Asia Tenggara,terdapat prasasti,batu bersurat dalam bahasa Melayu Kuno.MANA PRASASTI DALAM BAHASA TAUSUG?TUNJUKKAN PADA SAYA KALAU ADA.Sekurang-kurangnya zaman Melayu Klasik macam Batu Bersurat Terengganu.


Yang ada,cerita lisan...cerita lisan...sama la macam Siam Nai.Siam Nai lagi canggih istilah dia:'wasiat' dan 'watikah' (kedat).


Sepatah hikayat bertulis pun tarak.Orang Bugis oklah juga ada La Galigo.Tausug?


"Membuktikan kebenaran tulisan Al-Mas'udi, catatan dinding Mesir Purba, catatan China, catatan Sumeria serta catatan Eropah berkenaan Sulug @ Tausug sebagai penguasa laut dan penguasa daratan hinggakan Vick Hurley menggelar bangsa ini sebagai Bangsa Pejuang Amfibia"


Ini semua hasil kajian saya.Kajian saya yang diputar 360 darjah untuk hina balik bangsa Melayu.Betul-betul tak bertamadun.


Bangsa penyelamat?Maaflah orang Tausug,nak marah marahlah pada Encik Asree.Kerajaan Sriwijaya menguasai Laut Sulu selepas bertempur dengan lanun di Sulu yang mengganas.Hasilnya Empayar Sriwijaya menguasai Kepulauan Filipina.Bukti?Laguna Copperplate.Surat hutang oleh pemerintah tempatan menggunakan bahasa Melayu Kuno,Tagalog dan Jawa.Bahasa Tausug?Tiada dalam carta.Kerajaan-kerajaan agung Asia Tenggara tidak berselera nak ukir watikah pada batu atau tembaga dalam bahasa Tausug sebab ini bahasa Amfibia.


^-^
 @
Salahlah kata bangsa penyelamat.Emas sendiri pun kena curi oleh penjajah.Negara Tausug tiada dalam peta dunia.Tapi BANGSA MELAYU BENAR-BENAR PENYELAMAT KEPADA SEMUA KAUM-KAUM AUSTRONESIA MALAHAN PELINDUNG AGAMA ISLAM.


Orang Melayu berjaya pertahankan tanahair dan kedaulatan Islam.Hasilnya kaum-kaum Austronesia lebih selesa berpayung di bawah 'MELAYU'.BARU JELAS BANGSA PENYELAMAT.Ini bangsa Tausug yang kononnya Nabi Adam pun berasal darinya,nampak kabur sejarahnya hingga diperkotak-katikkan oleh Sepanyol,Amerika dan Inggeris.Tiada bernegara,tiada bersultan.Yang peliknya,jiran mereka Kesultanan Brunei masih wujud dan tetap gagah perkasa menjalan konsep 'Melayu Islam Beraja'.


:DDD
Okla,yang terasa itu maaflah,ini fakta.Saya pendamkan setahun sebab malas nak layan semua ini.Tapi banyak permintaan peminat.Terpaksa tulis juga.Lagipun Encik Asree semakin merapu,lebih kerasukan dari Megat Siam,jadi saya tolong pulihkan balik ingatannya.Supaya berpijak dibumi yang nyata.


Sebagai bonus ini link dari blog IbnuRusydi tentang kemelut takhta Kesultanan Sulu.


Baca sekali komen-komennya.Menarik.


http://ibnurusydi.blogspot.com/2009/10/siapa-sultan-sulu-yang-sebenarnya.html


http://ibnurusydi.blogspot.com/2009/10/siapa-sultan-sulu-yang-sebenar-bahagian.html

Return of The King -


Return of The King -

Barangkali kita harus mencari bukti yang lebih kuat untuk menyelami kenapa kota Konstantinople menjadi lambang kemunculan Dajjal. Apabila ia berjaya ditakluki oleh umat Islam di bawah arahan seorang sultan terbaik sepanjang sejarah gerakan ketenteraan umat Islam, ia melambangkan kemenangan Islam. Kenapa tidak kekalahan umat Islam di Spain disebut sebagai petanda keluarnya Dajjal.

Untuk merungkai rahsianya, terdapat hadis Nabi saw yang mengingatkan umatnya supaya membaca surah al-Kahfi agar terselamat daripada fitnah al-masih Dajjal. Namun jika kita membaca al-Quran surah al-Kahfi dengan khusyuk serta mengetahui makna setiap perkataan dalam surah itu, kita tidak menemui nama al-masih Dajjal disebut di dalamnya.

Juga sudah tentu secara harfiah, kita tidak menemui hubung kait dengan kota Konstantinople. Namun jika kita membaca ayat 4 - 5 surah al-Kahfi, maka kita boleh menghubungkaitkan surah al-Kahfi dengan kota Konstantinople. Ayat 4 dan 5 surah al-Kahfi itu maksudnya:

“Dan juga Al-Quran itu member amaran kepada orang-orang yang berkata: ‘Allah mempunyai anak’. (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta”.
(Surah al-Kahfi : ayat 4 – 5)

Ayat ini merujuk kepada kepercayaan Kristian berkenaan Nabi Isa as yang dipercayai penganut Kristian sebagai ‘Putera Tuhan’. Dalam kepercayaan Kristian, Tuhan adalah tiga dalam satu, iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Roh Kudus. Kepercayaan bahawa Nabi Isa as atau Jesus Christ sebagai Son of God atau ‘Putera Tuhan’ bukan ajaran Nabi Isa as yang sebenar, tetapi adalah ajaran yang berasal dari Paulus.

Paulus yang dianggap sebagai ‘rasul Kristian’, yang menyampaikan ajaran Nabi Isa as sebenarnya tidak pernah menjadi murid Nabi Isa as. Malah Paulus tidak pernah bertemu dengan Nabi Isa as. Sebaliknya, Paulus pada mulanya adalah musuh kepada Nabi Isa as yang terlibat dalam penangkapan dan penyiksaan pengikut-pengikut Nabi Isa as dengan kejam.

Prof. Dr. Ahmad Shalaby melalui buku beliau Perbandingan Agama-Agama Masehi memetik pengakuan Paulus sendiri yang mengakui bahawa dia pernah bersikap kejam terhadap para pengikut Nabi Isa as.

Paulus berkata, “Saya Yahudi Farisi bin Farisi atas harapan bangkitnya mayat-mayat. Kamu telah dengar dahulu dalam agama Yahudi bahawa saya adalah orang yang menyeksa gereja Tuhan secara melampaui batas dan melebihi teman-teman sebangsa saya kerana saya sangat cemburu mengenai tradisi-tradisi nenek moyang saya”.

Lukas, murid setia Paulus, mendedahkan kekejaman Paulus terhadap para pengikut Nabi Isa as:

“Saul (iaitu panggilan lain terhadap Paulus) rela orang-orang Masihi dibunuh, dia menyerbu gereja, memasuki rumah-rumah dengan menarik lelaki dan perempuan serta di penjarakan dan dia selalu mengancam untuk membunuh murid-murid Tuhan (iaitu para murid Nabi Isa as)”.

Pada tahun 38 Masihi, ketika Paulus atau Saul dalam perjalanan dari Jerusalem ke Damsyik dan telah hampir dengan Damsyik, kononnya secara tiba-tiba dia melihat cahaya memancar dari langit dan mendengar suara ghaib yang menyerunya, “Saul! Saul! Kenapa engkau menyiksaku?!”

Paulus lalu bertanya, “Siapakah engkau?”

Kononnya Paulus mendengar jawapan,

“Akulah Jesus yang kamu seksa”.

Lalu Paulus bertanya, “Hai Tuhan. Apakah yang akan engkau lakukan?”

Lalu kononnya Paulus mendengar suara berkata, “Bangunlah dan berpeganglah pada agama Masihi”.

Menurut Lukas, “Semenjak itulah dia (Paulus) menyebarkan di dalam pergaulan-pergaulannya tentang al-Masih (Nabi Isa as) bahawa dia anak Tuhan”.

Paulus sendiri mengakui bahawa dia tidak mengajar Injil yang merupakan wahyu Allah kepada Nabi Isa as, sebaliknya dia mengakui menerima ‘wahyu’ langsung dari Nabi Isa as yang didakwanya sebagai ‘anak Tuhan’ atau Son of God.

Ujar Paulus, “Saya memberitahu saudara-saudara bahwa Injil yang saya tablighkan itu bukanlah menurut perhintungan manusia sebab saya tidak menerimanya dari manusia dan saya tidak diajar, tetapi adalah ilham secara langsung dari Jesus Christ (Nabi Isa as)”.

Jadi jelaslah, kepercayaan Kristian bahawa Nabi Is as adalah Putera Tuhan mula disebarkan oleh Paulus pada tahun 38 Masihi, bukan melalui para murid Nabi Isa as yang berguru secara langsung dengan Nabi Isa as. Sebaliknya Paulus merekacipta akidah baru atas nama Nabi Isa as, bahawa Nabi Isa ialah ‘Putera Tuhan’ yang naik bertakhta ke langit di sebelah Tuhan.

Ajaran yang dimunculkan oleh Paulus atas nama Nabi Isa as itulah yang disebut oleh al-Quran dalam Surah al-Kahfi ayat 4 - 5, “Dan juga Al-Quran itu member amaran kepada orang-orang yang berkata: ‘Allah mempunyai anak’. (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta”.

Jadi Paulus, warga Rome yang nama Yahudinya pula dikenali sebagai Saul adalah Anti Christ atau Dajjal versi Kristian. Namun, apa pula hubungan Paulus dengan Konstantinople? Jawapannya, kota Konstantinople mendapat nama itu sempena dengan nama pendiri kota itu, iaitu Constantine the Great.

Constantine the Great yang membangunkan Kota Konstantinople dan menamakan kota itu sempena namanya pada tahun 325 Masihi mengisytiharkan ajaran Paulus, bahawa Nabi Isa as adalah Putera Tuhan sebagai akidah rasmi agama Kristian Empayar Byzantium. Kemudian agama Kristian dari kerajaan Byzantium itu berpecah kepada dua. Satu aliran Ortodoks dan satu lagi adalah Katholik yang berpusat di Rome.

Sejak itu, ajaran tauhid Nabi Isa as dianggap bida’ah dan diperangi habis-habisan. Kisah penghuni gua yang di ceritakan dalam Surah al-Kahfi adalah kisah pada zaman berlakunya penindasan dan kekejaman terhadap ajaran tauhid Nabi Isa as, bahawa Allah adalah Tuhan yang Maha Esa, tidak beranak dan tidak diperanakkan.

Pada 325 Masihi, satu mesyuarat diadakan di kota Nicea, di mana seramai 2 048 orang Uskup hadir dengan pendirian masing-masing. Ketika mesyuarat berlangsung, berlaku perdebatan hangat dan kecoh tentang akidah Kristian. Sebahagian menentang bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’. Mereka merupakan jumlah teramai, iaitu seramai 1 730 orang.

Sedangkan sebahagian lagi berkeras berpegang bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’. Mereka terdiri dari hanya 318 orang Uskup sahaja. Namun, Constantine the Great telah bersetuju dengan pihak minoriti itu. Ini kerana fahaman bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’ sesuai dengan kepercayaan Constantine sendiri, yang pada masa itu belum menganut agama Kristian. Sebaliknya dia menganut agama pagan.

Oleh itu, jelaslah bahawa kota Konstantinople adalah lambing ajran anti Christ yang merupakan sebutan Kristian terhadap al-Masih Dajjal.

Penaklukan Sultan Muhammad al-Fatih, boleh dikatakan bahawa baginda telah meruntuhkan lambang Dajjal versi Kristian, iaitu Kota Konstantinople. Baginda mengubahnya menjadi sebuah kota dalam wilayah Islam, yang sekarang dikenali sebagai Istanbul.

Tetapi menurut hadis Abu Daud, penaklukan kota Konstantinople tanda kemunculan Dajjal. Ia adalah Dajjal akhir zaman, iaitu Dajjal yang mengancam umat Islam dan ajaran Islam. Dajjal yang ditegaskan Rasulullah saw melalui sabdanya akan muncul di sebelah Timur!

Ia tidak lain tidak bukan adalah kebangkitan kuasa laut dunia Kristian yang dimulakan oleh Sepanyol dan Portugal pada akhir abad ke-15, yang bermula dengan penjelajahan angkatan laut Sepanyol dan Portugal untuk menjajah dunia Islam di sebelah Timur. Menyekat dan mengganggu pelayaran perdagangan umat Islam. Dalam misi penjelajahan dan penjajahannya, Sepanyol dan Portugal sangat dipengaruhi semangat perang salib yang memerangi Islam.

Sepanyol melupuskan kerajaan Islam Filipina (1565 Masihi), sementara Portugal memansuhkan Ketuanan Melayu Islam ke atas Melaka (1511 Masihi). Itu bukan Dajjal yang sebenar-benarnya, tetapi suatu petanda untuk gerakan Dajjal yang seterusnya.

Penjelajahan penjajahan Sepanyol dan Portugal direstui oleh Gereja Katholik di Rome melalui Perjanjian Tordisilla.

Ketika Sepanyol dan Portugal hilang kekuasaannya, ia diganti oleh Belanda dan Inggeris , dan Dajjal akhir zaman semakin nyata kelihatan. Dan ia kian nyata sehingga kini, jelas seperti matahari. Sabda-sabda Rasulullah saw merupakan kiasan yang bertepatan dengan kenyataan masa kini. Apakah kita ingin menafikan bahawa kita sedang di belenggui Dajjal? Apakah kita perlukan bukti-bukti yang lebih lanjut lagi? HK

Isnin, 2010 Jun 21

Mision & Vision...

Dajjal terus menerus dengan agendanya untuk melaksanakan Misi dan Visi dengan menghantar BALA TENTERANYA yang berupa Yahudi,Nasrani dan Majusi. Maka kesimpulan dari KEMUNCAK matlamat dan Hala Tuju Dajjal untuk mencapai MAKSUD serta TUJUAN,maka Bumi dan BANGSA yang menjadi SASARAN yang terfokus ialah Bumi MELAYU.
Mengapa Bumi MELAYU? Sebabnya Bumi Melayu adalah bumi yang masih mempunyai banyak ULAMA dan Rakyat yang BERSYUKUR. Dan masih banyak yang masih mengekalkan cara hidup ISLAM. Antara panggilan tentera DAJJAL ini ialah YAKJUJ wa MAJJUJ.
Siapakah SASARAN individu dan Bumi yang terpilih? Tidak lain WANITA Islam yang tidak TERPIMPIN dan lelaki yang menguasai Ilmu Agama. Buminya pula ialah di mana ramainya Bangsa yang menampilkan KEISLAMAN. Maka sbb itulah AMerika menceroboh bumi Afgan dan Iraq, dan bumi MELAYU di resapi dengan BUDAYA HENDONISME iaitu BUDAYA TIDAK LAGI YAKIN DENGAN CARA ISLAM NEGARA AKAN MAJU DAN MODEN. Maksudnya untuk maju mesti ikut cara Yahudi dan Kristian.
Apa PERANAN besar WANITA di akhir zaman?
WANITA di maksudkan BERPERANAN BESAR DI AKHIR ZAMAN ialah WANITA MUSLIM yang MUKMIN
1. Sesuai dengan Hadis Nabi saw sbg Tanda Besar Kiamat ialah bilangan wanita lebih ramai dari lelaki. dengan nisbah yg ada sekarang 6: 1. membuktikan bahawa untuk menyedarkan wanita untuk kembali kepada mengamalkan Islam adalah di kalangan Wanita sendiri.
2. Dengan penguasaan wanita di dalam Ilmu Akademik di Pusat Pengajian Tinggi, tidak semestinya wanita pakar dalam ILMU2 yang membawa kepada Pegangan dan Pengamalan Cara Hidup sebagai seorang Islam. Maka di kalangan wanita yang mempunyai KEFAHAMAN ISLAM yang DI PIMPIN oleh Lelaki yang TERPIMPIN maka wanita inilah yang di perlukan untuk turun ke gelangan Dakwah.
3. Dengan bilangan wanita yang ramai dan bekerjaya, berpangkat dan berharta. Mudah memenuhi keperluan dan kemewahan dunia. Maka secara jelas RASA HARAP dan PERLU PADA PIMPINAN LELAKI YANG BERAGAMA seperti tidak penting bagi mereka2 ini. Sebabnya wanita2 ini tidak perlu lagi BERGANTUNG HARAP kepada LELAKI dalam MEMENUHI keperluan mereka dalam KEPERLUAN DUNIA mereka. Hanya yang masih membayang dan merasakan pentingnya LELAKI bagi mereka ialah wanita2 yang PERLU kepada NAFKAH BATIN.Itupun disebabkan adanya NALURI kepada itu. Bukanya PENTINGnYA lelaki kepada mereka atas DASAR PIMPINAN AGAMA.
Di sebabkan ramainya wanita yang dapat memenuhi KEPERLUAN DUNIA mereka, maka mereka merasakan mereka telah MEMPUNYAI SATU SUPER POWER tanpa bergantung kepada. Dan ada yang merasakan tidak perlu pada kehadiran lelaki. mAKA wanita seperti inilah yang menjadi SASARAN dajjal untuk di ambil dan di kumpul sebagai bala tenteranya.

sumber:
http://www.salamcyber.com/zulkipli/blog/

Khamis, 2010 April 01

History of The King

Percayakah anda bahawa Al-Masih Ad-Dajjal yang disebut-sebut oleh para ulama' Islam berdasarkan Hadis Nabi SAW, sudah pun keluar semenjak kira-kira lebih lima setengah abad lalu?

Seorang penulis Islam yang juga tokoh politik yang pernah menjadi senator, Almarhum Amaluddin Darus yakin bahawa Al-Masih Ad-Dajjal keluar menguasai seluruh manusia di dunia dan juga umat Islam tepat pada tanggal 20 Jamadil-Awwal 857 Hijriah atau bersamaan 29 Mei 1453.

Amaluddin Darus menegaskan keyakinannya itu pada tahun 1980 melaluisebuah buku yang diterbitkannya sendiri (Abad Enterprise) berjudul Impian Yahudi Menjelang Ajalnya.

Berdasarkan sebuah hadis Nabi yang terdapat dalam Sunan Abu Daud, serta perkembangan sejarah Barat dan umat Islam, Amaluddin Darus percaya bahawa tanda-tanda kemunculan Dajjal ialah apabila tertakluknya Konstantinopel (Istanbul) ke tangan umat Islam melalui Sultan Muhammad Al-Fateh – Sultan Turki Dinasti Uthmaniah.

Hal ini dinyatakan beliau bersandarkan sebuah hadis yang bermaksud, “Kemakmuran Baitulmaqdis tanda kelumpuhan Madinah, dan lumpuhnya Madinah tanda timbulnya peperangan-peperangan dan berlakunya peperangan-peperangan yang besar tanda jatuhnya kota Konstantinopel, dan jatuhnya kota Konstantinopel tanda keluarnya Dajjal”.

Beliau menegaskan , “Sesungguhnya kejadian-kejadian yang telah berlaku tepat seperti yang telah diberitahu oleh Rasulullah SAW seperti hadis di atas ini bermakna sudah beratus tahun lamanya, iaitu sejak selepas 20 Jamadil Awal 857 Hijriah bersamaan 29 Mei 1453 Masihi, Dajjal telah keluar menipudaya manusia Kristian dan Muslimin dan lain-lain supaya menurut jalan-jalan yang diatur olehnya bagi kehancuran manusia dan menjadikan manusia berpaling dari jalan Allah dan tidak berterima kasih kepada Allah”.

Amaluddin Darus merupakan penulis yang gmar berbicara tentang Dajjal Akhir Zaman. Beliau yakin, kuasa Dajjal merupakan kuasa konspirasi Zionisme yang menguasai dunia melalui tamadun moden Barat, yang bermula selepas Zaman Pertengahan Eropah, di mana kuasa gereja mendominasi politik Eropah.

Persoalannya, apakah pandangan Amaluddin Darus yang menegaskan bahawa Dajjal Akhir Zamantelah muncul pada tahun 1453 Masihi, iaitu bersempena kejayaan Sultan Muhammad Al-Fatih menawan kota Konstantinopel yang kemudiannya berganti nama sebagai Istanbul masih relevan sehingga sekarang.

Jawapannya adalah 'ya' jika kita mengkaji dan mendalami maksud hadis Abu Daud yang dijadikan hujah oleh Ustaz Amaluddin Darus itu bersama-sama sejarah perkembangan peradaban Barat (Dunia Kristian) moden atau Eropah, dan juga sejarah umat Islam.

Mari kita menganalisis hadis Abu Daud yang menegaskan bahawa kemakmuran Baitulmaqdis, tanda mundurnya Madianah (Yathrib). Kita dapati bahawa selepas kematian Khalifah Uthman, umat Islam mengalami krisis politik yang hebat, dan Madinah Al-Munawwarah tidak lagi berfungsi sebagai pusat kekhalifahan Islam atau pusat politik Islam.

Pada zaman bermulanya Dinasti Umaiyyah (661-750M) yang dipelopori oleh Mu'awiyah bin Abi Sufyan, pusat pemerintahan umat Islam atau pusat politik Islam berada di Syam. Sebagaimana yang kita tahu, Baitulmaqdis terletak di wilayah Syam.

Kemudian, Dinasti Abbasiyyah (750-1258M) yang menggantikan Dinasti Umaiyyah memindahkan pusat pemerintahan ke Iraq. Ketika itu, Baitulmaqdis mengalami pembangunan dan kemakmuran. Ahli sejarah mengatakan, pungutan cukai dari Baitulmqdis amat memberangsangkan semasa pemerintahan Bani Abbasiyyah.

Jelaslah bahawa hadis Abu Daud yang dipetik Amaluddin Darus untuk membuktikan kelahiran Dajjal itu, mengisahkan realiti politik selepas tamatnya pemerintahan Khalifah Ar-Rasyidin (Saidina Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali RA)

Kemudian hadis Abu daud mengatakan kemunduran Madinah tanda munculnya peperangan-peperangan. Peperangan-peperangan yang dimaksudkan oleh hadis ini lebih menunjukkan kepada peperangan yang dilancarkan oleh umat Islam terhadap Barat atau Dunia Kristian. Dan lambang kekuasaan Kristian pada masa itu adalah kota Konstantinopel (Istanbul).

Setelah menjadi khalifah dan mencipta Dinasti Umaiyyah, Mua'wiyah bin Abi Sufyan segera membangunkan kekuatan tentera untuk menyerang dan merebut kota Konstantinopel.

Mu'awiyah pernah memimpin angkatan tentera muslimin untuk merebut kota Konstantinopel dan usaha itu diteruskan ketika beliau menjadi khalfah selepas Saidina Ali RA. Usahanya itu bermula pada tahun 668M , iaitu tujuh tahun setelah menyandang jawatan khalifah umat Islam.

Sejak itu, cita-cita khalifah Islam untuk menakluk kota Konstantinopel tidak pernah tamat. Setelah mengambil masa lapan abad, barulah umat Islam berjaya menakluk kota Konstantinopel. Kota itu akhirnya jatuh ke dalam kekuasaan kekhalifan Islam Dinasti Uthmaniyah.

Jadi secara rasionalnya, hadis Abu daud berkenaan kemunduran Madinah, makmurnya Baitulmaqdis, muncul peperangan-peperangan dan tertakluknya Konstantinopel merupakan hadis yang sudah menjadi realiti sejarah semenjak pusat pemerintahan politik umat Islam (Khalifah Muslimin) berpindah meninggalkan Madinah sehingga jatuhnya Konstantinopel ke tangan umat Islam.

Cuma apa yang tinggal, bagaimana untuk menghubungkaitkan kejatuhan kota konstantinopel dengan keluarnya Dajjal? Kenapa Nabi SAW tidak menyebut jatuhnya dan berakhirnya pemerintahan Islam di Sepanyol sebagai tanda keluarnya Dajjal?

Wallahu a'alam.

Sumber:
http://bacadanbincang.blogspot.com/2009/11/1-dajjal-telah-menakluki-bumi-lebih.html

Isnin, 2010 Mac 01

Return of The King

Isnin, 2010 Februari 01

Temple of The KingReturn of The King - Continue

Return of The King - Continue

Barangkali kita harus mencari bukti yang lebih kuat untuk menyelami kenapa kota Konstantinople menjadi lambang kemunculan Dajjal. Apabila ia berjaya ditakluki oleh umat Islam di bawah arahan seorang sultan terbaik sepanjang sejarah gerakan ketenteraan umat Islam, ia melambangkan kemenangan Islam. Kenapa tidak kekalahan umat Islam di Spain disebut sebagai petanda keluarnya Dajjal.

Untuk merungkai rahsianya, terdapat hadis Nabi saw yang mengingatkan umatnya supaya membaca surah al-Kahfi agar terselamat daripada fitnah al-masih Dajjal. Namun jika kita membaca al-Quran surah al-Kahfi dengan khusyuk serta mengetahui makna setiap perkataan dalam surah itu, kita tidak menemui nama al-masih Dajjal disebut di dalamnya.

Juga sudah tentu secara harfiah, kita tidak menemui hubung kait dengan kota Konstantinople. Namun jika kita membaca ayat 4 - 5 surah al-Kahfi, maka kita boleh menghubungkaitkan surah al-Kahfi dengan kota Konstantinople. Ayat 4 dan 5 surah al-Kahfi itu maksudnya:

“Dan juga Al-Quran itu member amaran kepada orang-orang yang berkata: ‘Allah mempunyai anak’. (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta”.
(Surah al-Kahfi : ayat 4 – 5)

Ayat ini merujuk kepada kepercayaan Kristian berkenaan Nabi Isa as yang dipercayai penganut Kristian sebagai ‘Putera Tuhan’. Dalam kepercayaan Kristian, Tuhan adalah tiga dalam satu, iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Roh Kudus. Kepercayaan bahawa Nabi Isa as atau Jesus Christ sebagai Son of God atau ‘Putera Tuhan’ bukan ajaran Nabi Isa as yang sebenar, tetapi adalah ajaran yang berasal dari Paulus.

Paulus yang dianggap sebagai ‘rasul Kristian’, yang menyampaikan ajaran Nabi Isa as sebenarnya tidak pernah menjadi murid Nabi Isa as. Malah Paulus tidak pernah bertemu dengan Nabi Isa as. Sebaliknya, Paulus pada mulanya adalah musuh kepada Nabi Isa as yang terlibat dalam penangkapan dan penyiksaan pengikut-pengikut Nabi Isa as dengan kejam.

Prof. Dr. Ahmad Shalaby melalui buku beliau Perbandingan Agama-Agama Masehi memetik pengakuan Paulus sendiri yang mengakui bahawa dia pernah bersikap kejam terhadap para pengikut Nabi Isa as.

Paulus berkata, “Saya Yahudi Farisi bin Farisi atas harapan bangkitnya mayat-mayat. Kamu telah dengar dahulu dalam agama Yahudi bahawa saya adalah orang yang menyeksa gereja Tuhan secara melampaui batas dan melebihi teman-teman sebangsa saya kerana saya sangat cemburu mengenai tradisi-tradisi nenek moyang saya”.

Lukas, murid setia Paulus, mendedahkan kekejaman Paulus terhadap para pengikut Nabi Isa as:

“Saul (iaitu panggilan lain terhadap Paulus) rela orang-orang Masihi dibunuh, dia menyerbu gereja, memasuki rumah-rumah dengan menarik lelaki dan perempuan serta di penjarakan dan dia selalu mengancam untuk membunuh murid-murid Tuhan (iaitu para murid Nabi Isa as)”.

Pada tahun 38 Masihi, ketika Paulus atau Saul dalam perjalanan dari Jerusalem ke Damsyik dan telah hampir dengan Damsyik, kononnya secara tiba-tiba dia melihat cahaya memancar dari langit dan mendengar suara ghaib yang menyerunya, “Saul! Saul! Kenapa engkau menyiksaku?!”

Paulus lalu bertanya, “Siapakah engkau?”

Kononnya Paulus mendengar jawapan,

“Akulah Jesus yang kamu seksa”.

Lalu Paulus bertanya, “Hai Tuhan. Apakah yang akan engkau lakukan?”

Lalu kononnya Paulus mendengar suara berkata, “Bangunlah dan berpeganglah pada agama Masihi”.

Menurut Lukas, “Semenjak itulah dia (Paulus) menyebarkan di dalam pergaulan-pergaulannya tentang al-Masih (Nabi Isa as) bahawa dia anak Tuhan”.

Paulus sendiri mengakui bahawa dia tidak mengajar Injil yang merupakan wahyu Allah kepada Nabi Isa as, sebaliknya dia mengakui menerima ‘wahyu’ langsung dari Nabi Isa as yang didakwanya sebagai ‘anak Tuhan’ atau Son of God.

Ujar Paulus, “Saya memberitahu saudara-saudara bahwa Injil yang saya tablighkan itu bukanlah menurut perhintungan manusia sebab saya tidak menerimanya dari manusia dan saya tidak diajar, tetapi adalah ilham secara langsung dari Jesus Christ (Nabi Isa as)”.

Jadi jelaslah, kepercayaan Kristian bahawa Nabi Is as adalah Putera Tuhan mula disebarkan oleh Paulus pada tahun 38 Masihi, bukan melalui para murid Nabi Isa as yang berguru secara langsung dengan Nabi Isa as. Sebaliknya Paulus merekacipta akidah baru atas nama Nabi Isa as, bahawa Nabi Isa ialah ‘Putera Tuhan’ yang naik bertakhta ke langit di sebelah Tuhan.

Ajaran yang dimunculkan oleh Paulus atas nama Nabi Isa as itulah yang disebut oleh al-Quran dalam Surah al-Kahfi ayat 4 - 5, “Dan juga Al-Quran itu member amaran kepada orang-orang yang berkata: ‘Allah mempunyai anak’. (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta”.

Jadi Paulus, warga Rome yang nama Yahudinya pula dikenali sebagai Saul adalah Anti Christ atau Dajjal versi Kristian. Namun, apa pula hubungan Paulus dengan Konstantinople? Jawapannya, kota Konstantinople mendapat nama itu sempena dengan nama pendiri kota itu, iaitu Constantine the Great.

Constantine the Great yang membangunkan Kota Konstantinople dan menamakan kota itu sempena namanya pada tahun 325 Masihi mengisytiharkan ajaran Paulus, bahawa Nabi Isa as adalah Putera Tuhan sebagai akidah rasmi agama Kristian Empayar Byzantium. Kemudian agama Kristian dari kerajaan Byzantium itu berpecah kepada dua. Satu aliran Ortodoks dan satu lagi adalah Katholik yang berpusat di Rome.

Sejak itu, ajaran tauhid Nabi Isa as dianggap bida’ah dan diperangi habis-habisan. Kisah penghuni gua yang di ceritakan dalam Surah al-Kahfi adalah kisah pada zaman berlakunya penindasan dan kekejaman terhadap ajaran tauhid Nabi Isa as, bahawa Allah adalah Tuhan yang Maha Esa, tidak beranak dan tidak diperanakkan.

Pada 325 Masihi, satu mesyuarat diadakan di kota Nicea, di mana seramai 2 048 orang Uskup hadir dengan pendirian masing-masing. Ketika mesyuarat berlangsung, berlaku perdebatan hangat dan kecoh tentang akidah Kristian. Sebahagian menentang bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’. Mereka merupakan jumlah teramai, iaitu seramai 1 730 orang.

Sedangkan sebahagian lagi berkeras berpegang bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’. Mereka terdiri dari hanya 318 orang Uskup sahaja. Namun, Constantine the Great telah bersetuju dengan pihak minoriti itu. Ini kerana fahaman bahawa Nabi Isa as adalah ‘Putera Tuhan’ sesuai dengan kepercayaan Constantine sendiri, yang pada masa itu belum menganut agama Kristian. Sebaliknya dia menganut agama pagan.

Oleh itu, jelaslah bahawa kota Konstantinople adalah lambing ajran anti Christ yang merupakan sebutan Kristian terhadap al-Masih Dajjal.

Penaklukan Sultan Muhammad al-Fatih, boleh dikatakan bahawa baginda telah meruntuhkan lambang Dajjal versi Kristian, iaitu Kota Konstantinople. Baginda mengubahnya menjadi sebuah kota dalam wilayah Islam, yang sekarang dikenali sebagai Istanbul.

Tetapi menurut hadis Abu Daud, penaklukan kota Konstantinople tanda kemunculan Dajjal. Ia adalah Dajjal akhir zaman, iaitu Dajjal yang mengancam umat Islam dan ajaran Islam. Dajjal yang ditegaskan Rasulullah saw melalui sabdanya akan muncul di sebelah Timur!

Ia tidak lain tidak bukan adalah kebangkitan kuasa laut dunia Kristian yang dimulakan oleh Sepanyol dan Portugal pada akhir abad ke-15, yang bermula dengan penjelajahan angkatan laut Sepanyol dan Portugal untuk menjajah dunia Islam di sebelah Timur. Menyekat dan mengganggu pelayaran perdagangan umat Islam. Dalam misi penjelajahan dan penjajahannya, Sepanyol dan Portugal sangat dipengaruhi semangat perang salib yang memerangi Islam.

Sepanyol melupuskan kerajaan Islam Filipina (1565 Masihi), sementara Portugal memansuhkan Ketuanan Melayu Islam ke atas Melaka (1511 Masihi). Itu bukan Dajjal yang sebenar-benarnya, tetapi suatu petanda untuk gerakan Dajjal yang seterusnya.

Penjelajahan penjajahan Sepanyol dan Portugal direstui oleh Gereja Katholik di Rome melalui Perjanjian Tordisilla.

Ketika Sepanyol dan Portugal hilang kekuasaannya, ia diganti oleh Belanda dan Inggeris , dan Dajjal akhir zaman semakin nyata kelihatan. Dan ia kian nyata sehingga kini, jelas seperti matahari. Sabda-sabda Rasulullah saw merupakan kiasan yang bertepatan dengan kenyataan masa kini. Apakah kita ingin menafikan bahawa kita sedang di belenggui Dajjal? Apakah kita perlukan bukti-bukti yang lebih lanjut lagi? HK